Evropské finále Bocuse d´Or v Trondheimu vypukne už 19. března a český tým tentokrát nebude chybět! Evropské finále Bocuse d´Or v Trondheimu vypukne už 19. března a český tým tentokrát nebude chybět!

Evropské finále Bocuse d´Or v Trondheimu vypukne už 19. března a český tým tentokrát nebude chybět!

01. 03.2024

Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

„Je to úžasný úspěch pro českou gastronomii. Postup už není automatický, jako tomu bývalo dříve, a o to je to cennější. Konkurence v Trondheimu bude obrovská, tak držme Dominikovi a jeho týmu palce!“ říká ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš.

Stejně jako v kole národním mají i v kole evropském všechny týmy celkem 5,5 hodin na přípravu dvou pokrmů servírovaných na podnos a na talíř. Letos musí soutěžící v prvním úkolu, servírování na podnos, použít kvalitní norské suroviny, jako je treska skrei, známá také jako arktická treska, hřebenatky a „tørrfisk“, což je speciální nesolená treska sušená studeným vzduchem a větrem na dřevěných stojanech na pobřeží. Ve druhém úkolu, servírování na talíř, je to sobí maso a typická skandinávská pálenka akvavit. Týmy navíc musí do svých receptů zahrnout alespoň jednu ingredienci typickou pro zemi, kterou reprezentují, jako výrazný znak národního kulinářského dědictví.

Dominik Unčovský získal šanci zúčastnit se evropského finále poté, co se 6. května rozhodnutím mezinárodní poroty stal vítězem českého národního kola Bocuse d’Or v pražském O2 universu. Mladý talentovaný kuchař je v současné době ambasadorem makro akademie. Spolu se svým asistentem, tzv. commis, se do soutěže zapojí hned 19. března v 9.40 hodin. V kuchařském klání se utká s reprezentanty Islandu, Polska, Francie, Španělska, Holandska, Dánska, Itálie, Německa, Norska, Estonska, Belgie, Velké Británie, Švédska, Slovenska, Turecka,  Litvy, Finska, Švýcarska a Maďarska. Top 12 evropských týmů pak čeká světové finále Bocuse d'Or, které se uskuteční 26. ledna 2025 ve francouzském Lyonu.

O BOCUSE D‘OR:

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d'Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, které jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d'Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do světového finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz každého kola vzejde z bodování technické a degustační poroty. Hodnotí se především celková harmonie chutí v pokrmu, prezentace talíře, použité techniky a originalita pokrmu, ale také efektivita práce týmů, zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.

https://www.bocusedor.cz

Podobné články


  • Ochutnejte ta nejlepší vína odrůdy Barbera
Ochutnejte ta nejlepší vína odrůdy Barbera
    Styl Restaurace Svět Lidé

    Ochutnejte ta nejlepší vína odrůdy Barbera

    Itálie je právem považována za kolébku vinařství. Mezi její poklady patří i modrá odrůda Barbera – víno se zpravidla měkkými tříslovinami, vyšší kyselinkou, příjemnou kulatostí a bohatými tóny tmavého zralého ovoce, jako jsou švestky nebo třešně. Svou harmonickou a jemnou chutí si získává stále více příznivců. Pochází z kraje Piemont na severozápadě země, kde má hluboké kořeny a v posledních dekádách se těší rostoucí oblibě.

    10. 11.2025

  • Tam, kde čas nehraje roli Tam, kde čas nehraje roli
    Styl Luxus Sport Hotel Svět Lidé

    Tam, kde čas nehraje roli

    Toužíte po klidném útočišti uprostřed okouzlující horské krajiny? Objevte kouzlo údolí Valle di Casies v srdci Jižního Tyrolska. Právě tady už 75 let vítá své hosty Hotel Quelle Nature Spa ­Resort – místo, kde se snoubí moderní komfort, srdečná pohostinnost a opravdový odpočinek. Oslavte výjimečné hotelové výročí třeba v nových střešních lázních Timeless Spa.

    04. 11.2025

  • Věž, která střeží víno, umění  a ticho hor Věž, která střeží víno, umění  a ticho hor
    Luxus Hotel Svět Lidé

    Věž, která střeží víno, umění a ticho hor

    Uprostřed majestátní krajiny Dolomit, v malebném městečku Völs am Schlern, se ukrývá jeden z nejzajímavějších, nejoriginálnějších a nejunikátnějších hotelů v Itálii – Romantik Art Hotel Turm. Tento hotel není jen místem k přespání, ale skutečným uměleckým zážitkem, který propojuje historii, moderní design, kulinářské umění a srdečnou pohostinnost v harmonii s přírodou.

    26. 10.2025

Developed by MadFox design