Požitek z chutí Prahy Požitek z chutí Prahy

Požitek z chutí Prahy

08. 04.2025

Gastronomická scéna v Praze je hodně rozsáhlá a podniků, které byste měli navštívit alespoň jednou za život, tu najdete hned několik. Restauratér Jurij Kolesnik s více než dvaceti lety zkušeností v oboru vlastní dokonce tři z nich. Každá má jiný koncept a může se pochlubit jedinečnou atmosférou, kterou jim tento restauratér ve spolupráci se svým týmem vtiskl.

Noblesní rozkoš

Do podniku La Veranda v centru Prahy s útulným a elegantním interiérem připomínajícím francouzská bistra míří především místní a zahraniční gurmáni, kteří rádi laskají své chuťové pohárky. Právě tato restaurace je vůbec první, kterou Jurij Kolesnik otevřel. Funguje přes dvacet let a nabízí jak lahůdky francouzské, tak italské kuchyně. Objednat si tu můžete foie gras s pošírovanou hruškou a perníkovou vaflí, hovězí carpaccio s černým česnekem i těstoviny pappardelle s jelením ragú. Menu se mění a je vždy vynikající. Nezapomeňte si říct ani o párování s víny, místní noblesní a zkušený personál vám jistě rád poradí, které víno bude s pokrmy, jež jste si objednali, dokonale ladit.

Tapas „hotspot“

Mezi náměstím Míru a náměstím I. P. Pavlova se v pražské ulici Londýnská nachází španělská restaurace Casa 71. Oblíbíte si ji zvláště, pokud pokrmy s chutí sdílíte a jste rádi, když můžete okusit více jídel v menším provedení. Servírují se zde totiž pochoutky ve formě tapas kombinující tradice španělské kuchyně s prvky převzatými z dalších zemí. „Zatímco v restauraci La Veranda sázíme na generacemi prověřená spojení ingrediencí, v Casa 71 s jejich kombinacemi hodně experimentujeme. Chceme hostům ukázat, že i běžné suroviny mohou nevšedně chutnat a získat novou, atraktivnější podobu,“ prozrazuje Jurij Kolesnik. Mezi signature pokrmy tohoto gastropodniku patří například hovězí tatarák s wasabi majonézou, žampiony a křenem nebo květák v tempuře s jogurtovou omáčkou ochucenou česnekem.

S láskou od babičky

Na rodinný oběd nebo oslavu si ideálně zarezervujte stůl v rustikální restauraci Babiččina zahrada obklopené zahradou s altány. V zimních měsících se při posezení uvnitř této restaurace můžete pořádně ohřát díky teplu sálajícímu z místní pece a těšit se můžete i na vůně linoucí se z kuchyně. Připravuje se tu totiž poctivá česká kuchyně s puncem nostalgie. Na talířích se tak objevují jídla, která by vám s tou největší láskou servírovala nejedna česká babička. Ochutnáte sulc z uzeného vepřového kolena se smetanovým křenem a marinovanou zeleninou, nebo si vyberete pečenou kachnu s červeným zelím, jablkem a bramborovým i houskovým knedlíkem? Kousek Babiččiny zahrady si můžete odnést s sebou domů v podobě domácího chleba upečeného ve výše zmíněné peci.

https://laveranda.cz

https://casa71.cz

https://www.babiccinazahrada.cz

Fotogalerie


Podobné články


Developed by MadFox design