Sto let Jitky Klett Sto let Jitky Klett

Sto let Jitky Klett

29. 08.2024

Tento rok je pro československou designérku, umělkyni a držitelku dvou módních oskarů Jitku Klett významný hned z několika důvodů. Nejen že v květnu vydala svou první knihu Oblečená životem, ale také letos oslaví třicet let úspěšného působení ve fashion segmentu, své padesáté narozeniny a dvacáté výročí manželství. V rozhovoru se dočtete, jaký význam pro ni její kniha má i na kterých zajímavých projektech aktuálně pracuje.

Bylo pro vás vydání vlastní knihy důležitým životním milníkem?

Doposud jsem svou filozofii a zkušenosti šířila prostřednictvím módy a povídáním na různých akcích. Intenzivně jsem vnímala zájem a byl to také jeden z důvodu, proč jsem se rozhodla psát.  Díky knize jsem po sobě zanechala také odkaz ve zcela jiné formě, která mi dovolila sdílet svůj životní příběh a lidi skrze něj inspirovat a motivovat. Jednalo se o proces, který včetně příprav trval přibližně tři roky. Kniha byla vydaná v druhé polovině května a od té doby už jsem zaznamenala několik pozitivních komentářů jak od svých blízkých a známých, tak od úplně cizích lidí. Významné pro mě tedy nebylo jen samotné vydání knihy, ale také reakce, které postupně sklízí, protože odpovídají záměru, s jakým jsem ji po celou dobu psala. Tuto odezvu s vděčností přijímám, protože inspirovat se můžeme všichni navzájem, důležité je jen probudit zájem. 

 

Lišil se nějak váš přístup k psaní od toho, který uplatňujete při navrhování oděvů?

Připravování knihy pro mě bylo svým způsobem stejným procesem jako navrhování oblečení. V obou případech nechávám své nápady organicky růst. Nejspíše je to tím, že jsem hodně spontánní, autentická, upřímná a optimistická. Nemám co skrývat ani za co se stydět, zajímám se o nové věci a ráda se učím od lidí, kteří mne zaujmou, což se přirozeně promítá do všech mých aktivit.

Na které novinky z módního světa Jitky Klett se můžeme v následujících měsících těšit?

Sice se nejedná o úplnou novinku, ale neustále se snažím zvyšovat laťku kvality nadstandardních individuálních služeb, které poskytujeme v módním salonu Jitka Klett Couture. Dále se už dlouho věnuji charitě a praktickému vzdělávaní studentů návrhářství. Na podzim připravuji netradiční módní show v Miláně i v Praze a také už řeším významný event, který se bude příští rok konat v Paříži. Mimo módu jsem si k 30. výročí nadělila kromě knihy také originální designové skleničky, které jsme vytvořily s českou sklárnou Harrachov a oficiálně je představíme v září 2024. 

Jak vaši pracovní vytíženost vnímá vaše rodina?

Můj manžel je stejně pracovně vytížený jako já, takže v něm mám velkou oporu a máme to nastavené na vzájemném porozumění a úctě. Nicméně bez ohledu na to, jak moc jsme přes týden zaneprázdnění, trváme na tom, abychom alespoň víkendy trávili společně jako rodina, tedy i s našimi dvěma dětmi, širší rodinou a přáteli.

https://www.jkklett.cz

Fotogalerie


Podobné články


Developed by MadFox design