Ředitelka The Emblem Prague Hotel Helena Hons Valtrová v rozhovoru odhaluje záměry skupiny Emblem Places. Dále vypráví o individuálnímu přístupu k hostům a prozrazuje, jak dokáže spojení moderních technologií a tradic vytvořit unikátní atmosféru.
The Emblem Prague Hotel je známýpro koncept „home away from home“. Co tento přístup znamenápro vaše hosty a jak se projevuje ve vašem každodenním provozu?
Ke každému návštěvníkovi hotelu přistupujeme individuálně. To se, kromě hotelového servisu, samozřejmě týká i dalších nabídek a doporučení, které od nás dostává – v jaké restauraci se kvalitně najíst, které památky a galerie navštívit nebo na jaké aktuální kulturní akce zavítat. Jinak přistupujeme k turistům, kteří v Praze tráví svůj volný čas, jinak ke komerčním hostům. V našem hotelu jsou navíc jedinečné klubové prostory, které se využívají jako dočasné kanceláře nebo slouží k pořádání eventů. Oblíbené je i naše spa, které pro své zaměstnance zajišťují velké firmy. Portfolio našich služeb je opravdu široké. Aby se u nás všichni – včetně mé báječné tchyně – dobře cítili, je pro nás důležité pro ně vytvořit profesionální a příjemné zázemí.
George Prime Steak
Vaše cesta k hoteliérstvíbyla poměrněneobvyklá, od právničky ke generálnímanažerce. Jak vám vaše předchozízkušenosti pomáhajípři vedeníluxusního hotelu?
Osobně se domnívám, že mladého člověka na správnou cestu nasměruje jakékoliv studium. Ať je to schopnost dobře si zorganizovat práci nebo pracovat pod tlakem termínů. Určitě je klíčové i umění práce v týmu. Mně v tomto ohledu velmi pomohla práce ve státní správě, která má svá specifika a kde jsem strávila tři roky života. Toto vše dohromady mi dalo cenné zkušenosti, ze kterých těžím dodnes. Hoteliérství je pro mě nicméně také srdeční záležitostí. Zvláště poté, co jsme si prošli náročným obdobím pandemie covid-19, kterou nikdo nečekal, se nejedná o lehkou profesi a dodnes se tento obor postupně dává do pořádku. Vždy u mě ale převažují pozitiva, protože i ten nejnáročnější, ale spokojený host mě nabije energií.
Hotel Emblem Salon
Kroměhotelu Emblem provozujete takérestaurace White Horse a BRICK‘S. Jak se tyto podniky lišíod hotelovérestaurace George Prime Steak a jakou roli hrajív celkovékoncepci?
Do tohoto výčtu je nutné zahrnout také nově otevíranou restauraci Lví Dvůr na Pražském hradě. Vzhledem k tomu, že stále rozšiřujeme nabídku a chceme zákazníkům a hostům nabídnout to nejlepší, rozhodli jsme se zastřešit všechny naše provozy silnou skupinou Emblem Places. Tento koncept nám umožňuje efektivnější řízení, lepší využívání synergie stávajících a zavedených restaurací i hotelů a nových výzev, například v podobě restaurace Lví Dvůr. Všechna tato místa spojuje dříve zmíněný koncept „home away from home“, který klade důraz na vysokou kvalitu nabízených služeb i surovin. V tom jsou všechny naše hotely a restaurace stejné. Liší se ale typem kuchyně. Restaurace White Horse na Staroměstském náměstí nabízí výtečnou českou kuchyni, BRICK‘S s výhledem na Karlův most zase definuje kulinářský zážitek vytvořený Pavlem Sapíkem, jedním z nejlepších českých kuchařů.
BRIK'S Restaurant
Hotel Emblem se pyšnířadou oceněnía uznání. Co považujete za klíčovéfaktory vašeho úspěchu a jak se vám daříudržovat vysokýstandard služeb napříčvšemi podniky?
Myslím si, že Emblem svá ocenění získal díky nadčasovému designu a využívání nových technologií, které současní hosté velmi často vyhledávají a vyžadují. Nové technologie nám navíc umožňují automatizovat celou řadu administrativních úkolů a procesů, které by jinak byly poměrně zdlouhavé. Díky tomu se mohou zaměstnanci více věnovat hostům a podílet se na utváření nadstandardního servisu, kupříkladu ve formě zážitkové turistiky nebo gastronomie. Zároveň díky technologiím může vedení více podpořit další vzdělávání zaměstnanců a dále budovat a zlepšovat korporátní identitu naší značky. Ráda bych také zmínila, že skupinu Emblem Places tvoříme s důrazem na udržitelnost a sociální odpovědnost.
Emblen suite Library sitting area
Vášhotel si lidéspojujítakés podporou uměnía lokálních umělců. Můžete nám přiblížit některéz iniciativ v této oblasti a jak ovlivňujícelkovou atmosféru vašich podniků?
Mezi nejvýznamnější umělce, jejichž díla si u nás můžete prohlédnout, patří Özlem Altin, Atelier E.B, Nina Beier, Daniela & Linda Dostálkovy, Habima Fuchs, Lukáš Hofmann, Krištof Kintera, Esther Kläs, Erwin Kneihsl, Eva Koťátková, Kris Lemsalu, Jimena Mendoza, Lucy McKenzie, Josephine Pryde, Lucy Raven, Tauba Auerbach, Jiří Kovanda nebo Lenka Vítková. V hotelu Emblem jsou také umístěna vybraná díla ze sbírky The Emblem Collection založené roku 2015 ve spolupráci s kurátorskou organizací Are, kterou tvoří šedesát děl současných českých a zahraničních umělců různých generací. Vzhledem k tomu, že tvorba některých z výše jmenovaných umělců je zastoupena ve sbírkách světových galeriích a muzeích, jako jsou Tate, MoMA, Guggenheim, Centre Pompidou nebo Victoria and Albert Museum, podařilo se nám navázat spolupráci se skutečně výjimečnými výtvarníky a umělci. Naše sbírka zahrnuje nejen díla vytvořená v klasických médiích, ale také dokumentaci performancí nebo záběry s videoprojekcí umělecké tvorby, která využívá vizuální jazyk módy a designu. The Emblem Collection funguje na systému výměny mezi hotelem a umělci. V našich prostorách sbírka vytváří mimořádně příjemné prostředí, které oceňují všichni návštěvníci hotelu včetně odborníků z uměleckého světa.
Helena Hons Valtrová
Jak se vyrovnáváte s výzvami v hotelovém a restauračním průmyslu včetněnedávnépandemie? Kteréinovace nebo změny jste v tomto náročném obdobímuseli zavést?
Jak jsem již zmínila, s následky pandemie se vyrovnáváme doteď. Podle mých informací od jiných kolegů z oboru jsme na tom všichni podobně. Jsme na sedmdesáti procentech obsazenosti hotelů, a to teprve od letošních velikonočních svátků. Takový byl mimochodem i předpoklad ekonomů STR, respektované organizace a globálního lídra v analýzách hotelnictví a cestovního ruchu. Mezi největší problémy, které dodnes pociťujeme, patří změna chování cílových zákazníků a nedostatek personálu. Mnozí této krásné profese zanechali a už se k ní nechtějí vracet. K destabilizaci pracovního trhu tak stačily pouhé dva roky a provozy včetně našeho se této situaci bohužel musely přizpůsobit. Také docházelo k větší fluktuaci zaměstnanců, což se nyní snažíme zlepšit posílením HR skupiny Emblem Places, kde pro zaměstnance připravujeme zajímavý program benefitů.
George Prime Steak
Chystáte nějakénovéprojekty nebo rozšířenístávajících služeb hotelu, případněrestauracíWhite Horse a Brick’s?
Právě s ohledem na rozšiřování služeb jsme oficiálně vytvořili a aktivovali skupinu Emblem Places tak, abychom se jako celek mohli ucházet o další provozy – hotely i restaurace. Jedním z nich je restaurace Lví Dvůr s nádhernými výhledy na Pražský hrad. Jde tak o další unikátní místo pro nevšední firemní akce. Služby chceme také rozšířit o plánování svateb. Všem našim zákazníkům a společnostem chceme také v budoucnu dopřávat nadstandardní a nezapomenutelný hotelový servis i restaurační management a gastronomické zážitky.
Nedávno jste se vdala a máte malého syna. Kde nejraději relaxujete?
Nejvíce si vždy odpočinu v Krkonoších, kde máme chalupu. Ráda se procházím v lese, kde hledám chvilky klidu bez neustálého vyzvánění telefonu. Stejně mi to ale nedá a pracuji i na chalupě, protože jsem ráda, když vše funguje, jak má. I když personál dopředu informuji, že budu pryč, a vše zajistím, musím se stejně z dovolené ujistit, že je o naše hosty dokonale postaráno.
Východní Tyrolsko, které bylo dlouho považováno za popelku Tyrolska, stojí určitě za návštěvu. Už proto, že není přeplněno turisty. Němci jej nemají za bukem, a dávají proto přednost bližším zimním střediskům kolem Salzburgu nebo Innsbrucku, a Holanďané či Skandinávci tam nemají po ruce letiště.
Příroda ve své ryzí podobě, to jsou Jizerské hory, které patří k nejčistším u nás. V jejich srdci najdete místo k odpočinku i základnu pro dobrodružné výpravy do horské krajiny. Vítejte na Královce.
Dopravit se rychle, bezpečně a bez starostí stovky kilometrů daleko lze snadno, pokud víte, kam se obrátit. Česká letecká společnost JetBee je díky své profesionalitě a zkušenostem připravena vyhovět mnoha přáním svých zákazníků. Kromě pohodlí soukromé letecké přepravy nabízí i poradenství při koupi letadla a následnou péči o ně. Veronika Stůjová je obchodní ředitelkou této privátní letecké společnosti a nejenže s letadly žije každý den, ale opravdu o nich hodně ví.